Pers

Wieringa’s Knappertjes ontvangt predicaat Hofleverancier
Vrijdag 20 mei 2016 Veenkoloniaal Museum te Veendam


Op vrijdag 20 mei 2016 organiseeerde Wieringa’s Knappertjes in het Veenkoloniaal Museum te Veendam een boekpresentatie over het 100-jarige familiebedrijf. Het boek over de geschiedenis van het bedrijf is geschreven door Jan van Bolhuis, die ook het historisch onderzoek heeft gedaan. Na de officiële viering van het honderdjarig jubileum van het familiebedrijf in 2014 ontstond het idee om de geschiedenis van de bakkerij uit te brengen in boekvorm. Na het gereedkomen van het boek wilde de familie deze – als bekroning op het jubileum – feestelijk presenteren.

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan burgemeester Sipke Swierstra van Veendam. Daarnaast ontvingen ook de samenstellers, Jan van Bolhuis en Tineke Wieringa, een exemplaar en werden zij in de bloemetjes gezet. Ook de commissaris van de Koning René Paas was bij de boekpresentatie aanwezig. Hij had voor de aanwezigen een grote verrassing. De Commissaris reikte namens de Koning het predicaat Hofleverancier uit aan het echtpaar Wieringa.

Download persbericht

36 calorieën van de 36e Laan Levend erfgoed

Knappertjes zijn een variant op de – ook typisch Groninger – hardbroden. Ze waren vanwege de lange houdbaarheid vooral populair bij schippers en arbeiders. De lekkernij werd in 1933 ontwikkeld door bakker Wieringa uit Wildervank. Daar worden ze, op de hoek Raadhuisstraat - 36e Laan, tegenwoordig nog steeds gebakken.

Download krantenartikel
Lees artikel

Een buitenbeentje om trots op te zijn Voorjaar/zomer 2016 InVeendam

Wieringa's Knappertjes wie in de Veenkoloniën kent dit product niet? De dunne, knapperige variant op de hardbroden wordt al meer dan tachtig jaar vervaardigd in een fabriekje in de 36-ste Laan in Wildervank.

Download krantenartikel

‘Niet ontevreden’ over knappertjessucces december 2014 Landleven

Henk Wieringa: ‘Ons deeg is een etmaal onderweg’ 24 t/m 29

Zeer druk bezocht Open Huis100 jaar Wieringa’s Knappertjes in Wildervank 05/10/2014 Parkstad Veendam

http://www.parkstadveendam.nl/node/16032

Wieringa’s Knappertjes viert 100-jarig bestaan 01/10/2014 RTV Noord

Lees artikel / bekijk video

Wieringa’s Knappertjes bv viert haar 100-jarig jubileum met een open huis! 24/09/2014 Parkstad Veendam

http://www.parkstadveendam.nl/node/15949)

Knappertjes / made in het noorden 04/12/2010 DvhN

In Noord-Nederland worden mooie producten gemaakt. Wekelijks belichten wij op deze plek één daarvan.

Download krantenartikel

Wildervankster bedrijf produceert vijf miljoen knappertjes per jaar 2006

VEENDAM - De maand december vormt voor de meeste bakkers de drukste tijd van het jaar. Tijdens deze feestmaand worden veel lekkernijen verkocht die doorgaans nu en dan over de toonbank gaan. Heel Nerderland doet zich tegoed aan kerststollen, marsepein, oliebollen, banketletters en -staven. Na de jaarwisseling breekt er voor de bakkers een periode van rust aan. "Maar voor ons vormt januari juist de toptijd, zegt Henk Wieringa uit Wildervank. Dat komt omdat veel mensen in december te veel en te vet hebben gegeten. In januari willen ze dan iets anders en eventueel wat afvallen. Daarom schakelen ze over op onze knappertjes want daar zit géén vet en géén suiker in".

Download krantenartikel

Bakker Wieringa: "Ik blijf in de harden knappertjes geloven" 08/04/2000

Supermarktketens en inkooporganisaties klitten meer en meer samen. Of – en waar – een product een plaats in het winkelschap krijgt, wordt steeds vaker bepaald vanachter een centraal in het land gelegen bureau. Gezien de minimale marges waarmee wordt gerekend, kan alleen nog winst worden behaald door 'groot' en 'eenduidig', dus kiezen ketens en inkopers vaak voor de grootste gemene deler. Ofwel voor producten die in alle winkels van het supermakrtconcern door het hele land kunnen worden verkocht. Die ontwikkeling gaat ten koste van kleine producenten, bijvoorbeeld de makers van streekeigen producten.

Download krantenartikel

Kaapverdianen vallen voor Groninger hardbroodjes 2000

Wildervank - Bakkersbedrijf Wieringa's Knappertjes in Wildervank lijkt een begrip te worden onder de Kaapverdianen in Nederland. De zoete hardbroodjes die al sinds de jaren zestig bij de familie Wieringa worden gebakken, lijken zo sterk op de zogeheten bolachakoekjes van de Kaap Verdische Eilanden dat ze in korte tijd enorm populair zijn geworden bij de Kaapverdianen die in Nederland wonen.

Download krantenartikel

Wildervankster zoete broodjes vallen bij allochtonen in de smaak 2000

WILDERVANK - "We worden er nog bekend mee", zegt Helma Wieringa van Wieringa's Knappertjes in Wildervank.
De bakkerij heeft met de zoete hard broodjes, die Wieringa al vele jaren produceert, de harten van de Kaapverdianen in Nederkand veroverd. Want deze broodjes van deze fabriek lijken bijzonder veel op een lekkernij uit hun moederland, de bolachakoekjes. Ook bij Algerijnen valt het broodje zeer in de smaak.

Download krantenartikel

Wieringa verdient al jaren zijn brood met knappertjes 2000

WILDERVANK - Vier dagen per week draaien de machines en de bakoven aan de 36e Laan in Wildervank op volle toeren en produceren bijna 30.000 knappertjes per dag. Dat betekent dat wekelijks meer dan 100.000 van deze 'Wildervanker crackers' de regio ingaan. H. Wieringa is met zijn knappertjesbedrijf een van de laatsten, zo niet de laatste van de vele bakkers die Wildervank in vroeger tijden kende.

Download krantenartikel

Een knappertje heet knappertje omdat het knapt 1996

Er zullen maar weinig deegprodukten zijn, die hun naam zoveel eer aandoen als het knappertje. Het ronde en dunne crackertje is genoemd naar het geluid, dat het voortbrengt. En wie z'n tanden in het harde broodje zet, hoort het inderdaad 'knappen'. Henk Wieringa uit Wildervank hoort dat geknap immiddels al weer dertig jaar. Elke morgen, maar ook 's middags en 's avonds, zet hij z'n tanden in het eigenwijze broodje.

Download krantenartikel

'Fabriek' bakt 10.000 knappertjes per week 1984

WILDERVANK - "Je kunt het eigenlijk geen fabriek noemen maar een bakkerij is het ook niet meer". Dat zegt H. Wieringa over zijn bakkerij in Wildervank. Het bedrijf is in het Noorden zeer bekend vanwege de knappertjes die Wieringa bakt. Een knappertje is een soort cream-cracker maar dan zonder toevoeging van suiker en vet. In de bakkerij werken maar twee mensen en toch worden er in een week ruim tienduizend knappertjes gebakken. Dat kan omdat Wieringa zeer veel machines gebruikt, waaronder een gaasmatoven met lopende band waarin het deeg binnen drie minuten gaar is.

Download krantenartikel

Brand 1972

Een zware uitslaande brand vernielde gistermiddag omstreeks vijf uur het magazijn van de banketfabriek van de firma Wieringa in de 36e laan te Wildervank. De brandweer van Veendam bestreed het vuur met zeven stralen en wist de belendende percelen, zij het met veel waterschade, te behouden. Omtrent de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De door verzekering gedekte schade bedraagt enkele tonnen.

Download krantenartikel

Brand 1958

Gisteravond plm. half 6 werd de brandweer gealarmeerd voor een brand in de fabriek van knappertjes, 36e Laan te W'vank. Dit bedrijf heeft gaandeweg een vrij grote vlucht genomen, de produkten ervan vonden niet alleen in het hele land aftrek, doch werden ook geplaatst in het buitenland.

Download krantenartikel

Symbol (Wieringa's Knappertjes)

CONTACT

Wieringa's Knappertjes-
en Koekfabriek BV

Henk Wieringa

36e Laan 1
9648 EB Wildervank

T 0598 613796
F 0598 626931

E info@wieringaknappertjes.nl

IBAN
NL69ABNA0483593109
NL70INGB0000894846

KvK 02309983
BTW NL003355081B01